Vladimír KRATINA: Když uvaří MANŽELCE, vše je odpuštěno

v GASTROLIFESTYLE

Charizmatický herec Vladimír Kratina (67) alias Drtikol miluje ženy, víno a vaření. Všechny tyhle tři libůstky jsou pro něj velmi inspirativní a jejich kombinace naprosto ideální. A pokud jde o dobré jídlo, tím se mu prý podařilo vyžehlit už nejedno manželské pnutí.

Vladimír Kratina rád jí a už léta i moc rád vaří. „Baví mě to a těší, když holkám chutná,“ poznamenává herecký bard, který si díky roli ve filmu Prázdniny pro psa vysloužil přezdívku Drtikol. Ještě před časem měl doma holky tři – ženu Jitku a dcery Dominiku a Sofii. Naprostá ženská přesila mu prý vyhovovala, holky rozmazloval a dělal jim pomyšlení. Jenže jak ten čas letí, nejstarší Dominika už vylétla z hnízda a založila si vlastní rodinu.

Nicméně manželce a mladší dcerce Sofii vaří stále rád a s chutí. A když se ženou občas kvůli nějaké prkotině chytnou, pak jí s láskou uvaří něco moc dobrého a vše je zase v pohodě. Vlastnoručně uvařená dobrota a sklenka lahodného vína, to prý na jeho ženu zabírá!

Od kachničky k zelenině

Chlap jako hora si asi nejvíc pochutná na české klasice. „No! Kachnička, propečený bůček a orosená plznička, taková sestava mi vždycky bodla hlavně po flámu. To už je ale spíš hudba minulosti. Jeden čas mě totiž začal zlobit cholesterol a od té doby dávám přednost spíš stravě pestré a lehčí. Rád připravuji třeba variace z asijské kuchyně nebo zeleninu na nejrůznější způsob. Zelenina není špatná, ale musí se umět udělat. Možná to ke mně moc nesedí, ale fakt snídám müsli s mlíkem a dopřávám si lehčí zeleninová jídla,“ přiznává herec.

A už jste četli tohle?  Jídlo jako vzpruha: DLOUHOVĚKOST skrývá kustovnice čínská

Ulítává na vínku

Vladimír Kratina je velkým milovníkem a znalcem vína. „Vínu přisuzuji opojnou moc. Jak tvrdí můj kamarád, vynikající vinař, nezáleží, zda člověk pije bílé nebo červené. Zdravější je to, kterého je víc!“  Vínu dává přednost třeba i před domácí slivovicí. „Flašku valašské slivovice mám ale ve skříni taky. A občas si poránu jednoho frťana hrknu,“ přiznává herec.

Exotická směs podle Drtikola

Suroviny: balíček mražené zeleninové směsi na čínu, hrst mražených krevet, plechovka kokosového mléka, lžička oleje, lžička pikantní exotické omáčky, špetka zázvoru, pepř, sůl.

Jak na to?

Na pánvi podusíte na kapce oleje zeleninu. Na druhé pánvi podusíte na trošce oleje krevety. Krevety poté přidáte k zelenině, zalijete dle potřeby kokosovým mlékem, okořeníte a chvilku povaříte. Vše trvá maximálně deset minut. Naservírujete na talíř jen tak nebo s rýží a máte dobrou baštu!