Vrchní, prchni! v REÁLU. Takhle to vypadá, když se kolonádou ve VARECH prožene dav VÝČEPNÍCH

v AKTUÁLNĚ/PROFIZÓNA

Vzpomínáte si na ikonickou scénu z filmu Vrchní, prchni!, ve které za doprovodu písně Severní vítr je krutý probíhá zástup číšníků karlovarskými kolonádami? Pilsner Urquell tuto scénu na letošním filmovém festivalu ve Varech oživil po svém. Místo číšníků zapojil mistry výčepního řemesla – finalisty letošního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Téměř sto nejlepších výčepních z celé České republiky se sešlo u Lázeňského mostu v Karlových Varech ke 400 metrů dlouhému běhu s cílem na konci Mlýnské kolonády. „Zopakovat scénu z filmu Vrchní, prchni za účasti nás, výčepních, je skvělý nápad. Jsem moc ráda, že si můžeme užít společně s partou výčepních z celé republiky festivalovou atmosféru a že se tady čepuje právě Pilsner Urquell,“ říká výčepní Eliška Rajchmanová z Kutné Hory.

Běh výčepních odstartovali emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a scenárista a senátor David Smoljak. Výčepní v bílých košilích s černými motýlky a v kožených výčepních zástěrách proběhli Mlýnským nábřežím a Mlýnskou kolonádou. I když nešlo v první řadě o sportovní výkon, nejrychlejší běžec Jirka z restaurace Pilsner Urquell na pražském letišti získal diplom a odnosku na pivo s hláškami ze slavných českých filmů.

A už jste četli tohle?  Nádobí do KOMPOSTU? V pražských ŽLUTÝCH LÁZNÍCH do toho šli!

Vyčepní elita v pohybu

„Scéna s běžícími číšníky ve filmu působí trochu zvláštně – táta měl rád americké grotesky a tento výjev je právě odkaz na ně. Podobně je to i s písní Severní vítr je krutý – country jako žánr byste v české komedii nečekali,“ komentuje David Smoljak a dodává: „Právě proto si lidé tak dobře pamatují píseň i scénu. Je to první, co se jim v souvislosti s tímto jedinečným filmem vybaví. Třeba jsme dnes založili pěknou tradici.“

Běhu se účastnili finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, určené výčepním, které jejich práce skutečně baví a chtějí se v ní zdokonalovat. Soutěžící musí v regionálních kolech zvládnout teoretický test o výrobě piva a péči o něj i ukázku bezvadného čepování. Ti nejlepší se pak utkají o vítězství v celostátním kole, které se letos koná 15. srpna v Plzni.