Zkuste ROSTLINNÉ PONDĚLÍ, stoletou vychytávku, která VZPRUŽÍ TĚLO a ušetří PŘÍRODU

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE

Jak utužit zdraví, ušetřit přírodu a vylepšit si skóre životního stylu? To radí celosvětová kampaň Rostlinné pondělí. Je stará přes sto let a podle odborníků přináší přirozenou změnu ve stravování: Díky tomu, že budete jíst více rostlinné stravy, vám v jídelníčku zbyde méně místa na nezdravé potraviny.

Maso se stalo běžnou součástí jídelníčku až v 19. století díky průmyslové revoluci. Přesto byla na začátku 20. století průměrná spotřeba v České republice cca 16 kg na osobu za rok. Nyní je to 80 kg. Pokud tedy zavedete jeden „free“ den, spotřebujete o 11 kg masa za rok méně.

„Omezení konzumace masa a jeho nahrazení potravinami rostlinného původu má svůj zdravotní význam. Ukazuje se, že nadměrná konzumace červeného masa (především upraveného při vysokých teplotách a na nevhodném tuku) a tzv. sekundárně zpracovaného masa (uzeniny) souvisí se zvýšeným rizikem rakoviny, zejména pak kolorektálního karcinomu,“ vysvětluje odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z organizace Vím, co jím a piju.

Jeden den nastartuje změnu

Pokud se zapojíte do rostlinných pondělků, začnete více uvažovat o svém jídelníčku. Tím se přiblížíte ke zdravému životnímu stylu. Jak začít s rostlinnými pondělky poradí od 1. dubna web www.rostlinnepondeli.cz, kde bude možné najít inspirativní pondělní jídelníčky na dva měsíce i informace o benefitech rostlinné stravy. Rostlinná strava má při stejném objemu nižší kalorickou hodnotu (cca o 10–15 %), dalším benefitem tedy je při stejném množství jídla odlehčenější jídelníček a snížený příjem energie.

A už jste četli tohle?  CEREÁLNÍ vs. CELOZRNNÉ: Taky v tom máte maglajz?

Důležité je také zastoupení vlákniny v rostlinném dni. Jejím úkolem je regulovat proces trávení a díky tomu pomáhá předcházet zácpě, hemoroidům nebo karcinomu tlustého střeva a konečníku. Spolu s nižší kalorickou hodnotou pomáhá udržovat hmotnost. I přes edukační kampaně „alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně“ jí má mnoho Čechů nedostatek.

Karolína Hlavatá upřesňuje, které potraviny by v rámci rostlinného dne neměly chybět a jak jídelníček sestavit: „V rostlinném jídelníčku nesmí chybět bílkoviny, jejichž zdrojem jsou především luštěniny a výrobky z nich (například tofu, tempeh), obilniny a výrobky z nich (Robi maso, Klaso), ořechy, semena a popř. i proteinové doplňky (například mandlový či konopný protein). Důležitou složkou rostlinného jídelníčku jsou náhrady mléka a mléčných výrobků, přičemž mléku se nejvíce přibližují výrobky ze sóji.“

Rostlinné pondělí zná svět přes 100 let

Kampaň začala před více než 100 lety, kdy americký Úřad pro správu potravin apeloval na snížení spotřeby klíčových potravin s cílem pomoci válečnému úsilí. Tehdy se zapojilo více než 13 milionů rodin. Důvody pro prosazování většího podílu rostlinné stravy v jídelníčku se od té doby změnily a větší význam nyní hraje zdraví a ekologický aspekt. Do znovuzrozené kampaně se zapojila Británie (za projektem Meet Free Mondays stojí rodina zpěváka Beatles Paula McCartneyho), USA, Argentina nebo Německo. Do ČR přináší tuto kampaň pod názvem „Rostlinné pondělí“ značka Flora, která se dlouhodobě věnuje edukaci v oblastech zdravého životního stylu.

A už jste četli tohle?  Bylinky už jsou retro: Zkusili jste JEDLÉ KVĚTINY?

Co by v pondělí nemělo chybět

Vyvážený jídelníček o průměrné energetické hodnotě 8000-8500 kJ je složen z:

  • 5–6 porcí obilovin (1 porce = plátek chleba, 1 kus pečiva nebo 100 g vařených těstovin nebo rýže)
  • 5 porcí zeleniny (1 porce = 100 g zeleniny nebo 200 ml 100% zeleninové šťávy)
  • 3–4 porcí ovoce (1 porce = 100 g, talířek drobných plodů nebo 200 ml 100% šťávy)
  • 2–3 porcí luštěnin či jiných náhrad masa (1 porce = 250 ml sójového nápoje, 130 g tofu, 100 g vařených luštěnin)
  • 3 porcí ořechů (1 porce = 10 g)
  • 6 porcí rostlinných tuků a olejů (1 porce = 5 g).

Proč právě pondělí: Pondělí představuje první den cyklu, který umožňuje nový začátek. Zdravá pondělní životospráva pomáhá lidem dodržovat zdravý životní styl i v průběhu týdne. Malé kroky mohou být základem udržitelných dlouhodobých změn ke zdravějšímu životnímu stylu. Víkend je nejvhodnějším dnem k přípravě jídla s předstihem. Na „bezmasé“ pondělí jsme zvyklí již z mateřské školky a školní jídelny – pamatujete?