Holky, věřte chlapům, PIVO je vážně LÉK. Jaké CHOROBY dokáže spláchnout TŘETINKA denně?

v GASTROLIFESTYLE

Věčná debata o zdraví prospěšnosti alkoholu. Mnohé domácí diskuze o tom, zda je zdravé pít pivo každý den. Jednoduše to shrňme – pivo umí dělat i zdravější těla. Má totiž mnoho vlastností, které nám udělají dobře. Dokáže regulovat hladinu zákeřného cholesterolu v krvi, pomáhá trávení, cévám i kostem. Ale pozor, záleží na množství…

Pro zajištění správného účinku alkoholu v organismu je třeba si dát pozor, aby jeho dávka byla přiměřená. U piva se doporučuje třetinka denně – a pravidelná. „K nejprospěšnějším pivům se řadí především ta více hořká (třeba plzeňské), která mají příznivý vliv na zažívání a působí proti překyselení žaludku,“uvádí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Pivo ovšem nedělá dobře jen zažívání. Jeho zdravotní účinky jsou mnohem širší a možná až překvapivé. Posuďte sami!

Koktejl „béček“

Pokud má tělo nedostatek vitaminu skupiny B (souhrnně B-komplex), projevuje se to především vypadáváním vlasů, špatnou náladou či nekvalitním spánkem, zvýšenou tvorbou ekzémů, akné a aft. Vitamin B doplníme například droždím, ale také pivem. „Nejvíce vitaminu B se nachází v nefiltrovaných a kvasnicových pivech,“ prozrazuje výživová specialistka. Kromě „béček“ pivo obsahuje i kyselinu listovou, která podporuje tvorbu červených krvinek a obnovu buněk v těle. Je plné vitaminů, minerálních látek (zejména draslíku), flavonidů a vlákniny.

A už jste četli tohle?  Definitivně: PRAZDROJ končí s PETkami

Lahodí trávení

Pivo působí velmi pozitivně i na trávení. Je to díky obsahu chmele, který podporuje tvorbu trávicích enzymů. Navíc, jak již bylo řečeno, stimuluje žaludeční šťávy a zmírňuje překyselení žaludku.

Hlídá zlý cholesterol

Umírněná konzumace piva snižuje ukládání LDL, tzv. zlého cholesterolu v cévách a zároveň podporuje tvorbu HDL, tzv. hodného cholesterolu. K pročištění cév je tak ideální jedno malé denně. Podle některých vědeckých studií má přiměřené pití piva vliv i na nižší výskyt mozkových příhod.

Kostičky, třeste se!

Řídnutí kostí neboli osteoporóza je způsobeno nedostatkem vápníku v kostech. Nejčastěji postihuje starší ženy po přechodu. Léčit se dá doplněním křemíku, kterého je spousta například v celozrnných cereáliích nebo pečivu. Pro mnohé je jistě příjemnější variantou přiměřená konzumace piva, které obsahuje mimo jiné i optimální množství křemíku.

Lžíce na dobré spaní

Chcete spát jako dudek? Podobné účinky jako prášek na spaní má i pivo, konkrétně černé nebo světlé ležáky. Bylo totiž prokázáno, že pivo stimuluje produkci dopaminu v mozku, což navozuje zklidnění a uvolnění. Ale pozor! Na dobré spaní stačí spolknout pouze jednu lžíci piva – nikoliv sáhnout po lahváči.

A už jste četli tohle?  Bílkoviny ničí nemoci i stres

Pivko jako ionťák

Účinky piva ocení i lidé, kteří sportují a rádi se hýbou. „Máte – li rádi hořkou chuť, dopřejte si skleničku piva hned po sportovní aktivitě. V tu chvíli vám totiž zlatavý mok poslouží jako skvělý iontový nápoj,“ doporučuje odbornice z Naturhouse.