BURČÁK je tady! Na co při koupi dávat pozor, abyste NENALETĚLI?

v AKTUÁLNĚ

Taky se už nemůžete dočkat, až ochutnáte po kalíšku z letošní várky burčáku? Ještě pár dní a bude se prodávat na každém rohu. Ale pozor! Ne vždy je k mání opravdu nefalšované pití. Na co si dát pozor, abyste si domů odnesli pravý burčák a ne částečně zkvašený hroznový mošt?

Možná se vyplatí vědět, že burčák se může prodávat od počátku srpna do 30. listopadu. Označení burčák mohou nést jen nápoje vyrobené z hroznů vinné révy, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky v daném kalendářním roce. Pokud někdo pod názvem burčák prodává zkvašený mošt z hroznů dovezených ze zahraničí, jedná se o klamání spotřebitele.

„Na vině je buď neznalost prodejce, nebo úmyslně chybné označení. Pokud by prodejce nápoj označil jako částečně zkvašený hroznový mošt, bylo by vše v pořádku,“ uvádí Hana Hoffmannová ze společnosti dTest s tím, že informace, zda jde o burčák, či částečně zkvašený hroznový mošt, musí být podle zákona vždy uvedena viditelně spolu s údaji o místě původu a o tom, kdo nápoj vyrobil.

A už jste četli tohle?  INSPEKTOŘI ÚŘADUJÍ: Zatrhli fejkové KABANOSY i špatný ČAJ

Nejhorší je pančovaný

Pokud omylem koupíte částečně zkvašený hroznový most, který se vydává za burčák, není to až taková tragédie, jako když si od prodejce odnesete burčák pančovaný. Přídavek vody je přitom jedním z nejčastějších prohřešků, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně objeví. V kontrolovaných vzorcích se objevují také syntetická barviva, nedeklarovaný oxid siřičitý či etanol z přidaného cukru.

Jak poznáte ten pravý?

Burčák z bílého vína by měl mít žlutou až medově zlatavou barvu. Rozhodně by neměl být nahnědlý. „Hnědá barva by mohla poukazovat na ředění jablečným moštem, na starý burčák či kvašený mošt vyrobený z plesnivých bobulí. Narezlá či téměř průzračná barva ukazuje na mošt ředěný vodou. Naopak usazeniny nejsou na škodu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Okem patrné by měly být také bublinky oxidu uhličitého, kvůli kterému se nedoporučuje lahve s burčákem dovírat.

Dobrý burčák lze poznat také podle jeho aromatu. Neměl by být cítit plísní, kvasinkami ani hnilobou. Vůně by naopak měla být svěží, čerstvá a hroznová. Měly by v ní být patrné jednotlivé odrůdy vinné révy. Na začátku sezóny jsou to Irsai Oliver a Müller Thurgau. Později v sezóně se objevuje burčák z Veltlínského zeleného, Muškátu moravského a Chardonnay. Růžový či červený burčák přichází ke slovu tradičně až zhruba v polovině září.

A už jste četli tohle?  Vrchní, prchni! v REÁLU. Takhle to vypadá, když se kolonádou ve VARECH prožene dav VÝČEPNÍCH

Levné nebrat!

Kvalitu burčáku prozradí i cena. „Litr burčáku lze vyrobit zhruba z dvou kilogramů vinné révy. Letošní burčák by se měl prodávat zhruba za 70–80 korun za litr. Nižší cena by ve vás měla vzbudit podezření,“ doporučuje Hoffmannová. Kvalitu burčáku ovlivňuje i místo prodeje, neměl by být vystaven přímému slunci a velkému teplu. Správný burčák by neměl být starší tří dnů.

Poradna pro spotřebitele

Společnost dTest, o.p.s. je největší českou spotřebitelskou organizací, která v ČR působí již od roku 1992. Poradenská linka 299 149 009 je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání.