MINERÁLY nejsou minerálky. KTERÉ nejvíc CHYBÍ a jak je ZÍSKAT?

v GASTROLIFESTYLE

Pokud nedodáváte tělu dostatek minerálů, můžete si ukuchtit pořádný zdravotní neduh. Správné jídlo je jejich dostatečným zdrojem. Stačí si v jídelníčku udělat pořádek a zamíchat do svého kuchařského umění tyto potraviny a nápoje…

Když má naše tělo dostatek minerálů, pak pomáháme: metabolismu, tvorbě enzymů, hormonů a vývinu kostry. Také jsou důležitým hráčem v prevenci mnoha chorob a tělo bez nich funguje opravdu „na draka“. Získat je můžeme z jídla, z tekutin nebo z potravinových doplňků.

Nejsou ale minerální látky jako minerální látky. Podle množství, které denně potřebujeme, se dělí na minerály a stopové prvky. Denní potřeba minerálů (vápník, fosfor, sodík, draslík, hořčík, chlor, síra) se pohybuje ve stovkách miligramů až gramů. Stopových prvků (zinek, železo, fluor, jód, chrom, selen, mangan, molybden, měď) tělo potřebuje denně mikrogramy.

Vápník i na „dlouhé vedení“

Vápník je z více než 98 procent uložen v kostech a zubech. Obsahují ho i buňky měkkých tkání a krevní sérum. Spolu s fosforem se podílí na mineralizaci kostí a zubů. V buňce je nezbytný pro přenos signálů a svalovou kontrakci.

A už jste četli tohle?  Radíme, kolik baštit denně VITAMÍNŮ a MINERÁLŮ

Když je ho málo: nedostatek se projeví poruchami tvorby kostí, jejich řídnutím nebo odvápněním.

Když je ho moc: nadměrný příjem vede k poklesu stravitelnosti a schopnosti organismu vápník dobírat z tělesných rezerv.

Dopřejte si: mléko a mléčné výrobky, tvrdá pitná voda, brokolice, luštěniny, mák, ořechy a potravinové minerální doplňky.

 Krvinky ze železa

Železo je tvořič červených krvinek, účastní se transportu kyslíku, je součástí hemoglobinu a myoglobinu. Je přítomno i v enzymech.

Když je ho málo: nedostatek se projevuje chudokrevností, poruchami sliznice v ústech, snížením výkonnosti.

Když je ho moc: nadměrný příjem železa je vzácný.

Dopřejte si: nejlépe z živočišných zdrojů, menší množství najdete v těch rostlinných. Největším zdrojem je červené maso a masné výrobky.

Imunitu podpoří zinek

Zinek je nezbytný pro správnou funkci řady enzymů. Je součástí oční duhovky a vidění. Ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů a regulaci imunitního systému. Má vliv na činnost varlat a vaječníků.

Když je ho málo: zpomalení růstu, špatná funkce pohlavních orgánů, poškození kůže, nehtů, vypadávání vlasů.

Když je ho moc: nadbytek způsobuje anemie a poruchy trávení.

A už jste četli tohle?  Kdy a jak servírovat a jíst OVOCE, abychom z něj vyždímali co NEJVÍC?

Dopřejte si: luštěniny, ořechy, semena slunečnice a dýně, kvasnice, maso a vejce.

Ale zase opatrně!

Kvůli stravovacím neřestem nám řada minerálů chybí, jde hlavně o zinek, železo a vápník. Ale pozor! Nebezpečný je i jejich nadbytek. Při nevyváženém množství minerálů hrozí poškození orgánů a tkání. Jejich přísun je proto dobré konzultovat s lékařem nebo s nutričním poradcem.

Recept na závěr: čočkovka jako od maminky

Odměřený hrnek čočky zalijte v hrnci studenou vodou a minimálně hodinu nechte odpočívat. Na pánvi osmahněte nadrobno nasekanou cibuli, dvě nastrouhané mrkve a pořádně masitou klobásku. Sceďte odpočatou čočku a chvíli orestujte na směsi v pánvi. Nakonec zalijte půldruhým litrem bujónu nebo vývaru, přidejte sůl, pepř, majoránku a dva až tři protřené stroužky česneku. Vařte dle měkkosti čočky cca hodinu.