POTRAVINOVÝ ŠTÍT proti nemocem? Pět porcí ovoce a zeleniny DENNĚ

v GASTROLIFESTYLE

K tomu, abyste byli fit, sršeli energií a zákeřné civilizační choroby se vám vyhnuly obloukem, stačí podle nutričních specialistů málo. Pouze pět porcí ovoce a zeleniny denně! Jak si takovou porcičku správně odměřit a co udělá se zdravím?

Optimálním množstvím pro posílení zdraví a prevenci proti různým onemocněním je podle odborníků na výživu pět porcí ovoce a zeleniny, které bychom si měli dopřát nejlépe každý den. Podle světové zdravotnické organizace a obecně platných výživových doporučení bychom měli přijímat alespoň 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny na den. „Ve většině evropských zemí však tato doporučení splněna nejsou. Průměrná spotřeba ovoce na den se v Evropě pohybuje v množství 166 gramů a zeleniny 220 gramů na den,“ upřesňuje nutriční specialistka Nikola Hanyšová.

Co obnáší jedna porce ovoce?

Za jednu porci se obecně považuje zhruba 100 gramů ovoce či zeleniny. U středního ovoce je to jeden například banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč. U menšího ovoce jsou to vždy dva kusy mandarinek, kiwi, meruněk či švestek nebo hrst hroznového vína, sedm jahod či čtrnáct třešní. Jednou porcí je i polovina velkého pomeranče, grapefruitu, avokáda apod. U velkého ovoce se jednou porcí rozumí silnější plátek melounu, ananasu, papáji a dalšího velkého ovoce.

A už jste četli tohle?  RADA NEJEN NA VÁNOCE: Jak vyzrát na přejídání za dlouhých zimních večerů?

A jedna porce zeleniny?

Například jedno střední rajče nebo sedm cherry rajčátek, jednu střední salátovou okurku, polovinu masité papriky nebo jednu celou menší, případně osm malých růžiček květáku či brokolice. „Výhodou zeleniny je nízká energetická hodnota, ale vysoká hodnota biologická. To znamená, že zelenina má velmi nízký obsah energie, avšak velmi vysoký obsah nepostradatelných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví,“objasňuje odbornice na výživu.

Džus se taky počítá

Pokud nepatříte mezi milovníky čerstvého ovoce a zeleniny, vhodnou a rychlou variantou jsou ovocné či zeleninové šťávy, nejlépe stoprocentní. Dopřát si můžete také zeleninu vařenou, či konzervovanou, u které vám postačí na jednu porci cca pět vrchovatých polévkových lžic. V případě sušeného ovoce vám postačí na jednu porci zhruba 50 gramů. Tím se například rozumí vrchovatá lžíce rozinek, dva až tři sušené fíky nebo tři sušené švestky či meruňky.

Odměna stojí za to

Pokud vsadíte na rady odborníků a denně spořádáte pět porcí ovoce a zeleniny, odměnou vám bude udržení optimální váhy, omlazení, svěží mysl, hodně energie, zdravá hladina cholesterolu v krvi, prevence chorob srdce a cév, správná peristaltika střev, prevence žlučových kamenů, prevence rakoviny.