SIRUPY a KONCENTRÁTY z obchodu? Ovoce je jasně v MENŠINĚ!

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE

Ovocný sirup naředěný vodou byl pravděpodobně nejběžnějším domácím nápojem předrevolučních let. Prodeje sirupů meziročně klesají, přesto v mnoha domácnostech mají své čestné místo dodnes – za uplynulý rok české domácnosti vypily 40 milionů litrů kupovaného sirupu. Ale pozor! Velké rozdíly jsou nejen v cenách, ale i ve složení těchto výrobků.

Dobrý ovocný sirup by měl být bohatý na ovoce a slazený cukrem. Vyjma kyseliny citrónové, která se stará o lepší chuť a barvu, není k výrobě třeba dalších surovin. Při dodržení správného obsahu cukru, kvality vstupních surovin a hygieny při výrobě totiž v sirupu už není potřeba potravinářské chemie – růstu mikroorganizmů cukr přirozeně sám brání.

Co obsahují kupované sirupy?

Nezávislí kontroloři dTestu porovnávali složení na etiketách 22 sirupů a nápojových koncentrátů s chutí zahradního nebo lesního ovoce a jahod. „Složení sirupů jsme hodnotili především podle charakteristického ovocného podílu. Výrobkům jsme strhávali body za umělá aromata, barviva, náhradní sladidla nebo konzervanty a glukózo-fruktózový sirup,“ říká Hana Hoffmannová z  dTestu. Převážná část sirupů z těch, které se hlásí k ovoci nejen v názvu ale i ve složení, obsahuje od 10 do 20 % ovoce. Nejlépe hodnocený sirup ho obsahoval 50 %. Na spodních příčkách žebříčku se ocitly výrobky s mizivým nebo nulovým podílem ovoce – takových bylo šest.

A už jste četli tohle?  Co se děje s naším MOZKEM, když JÍME A PIJEME…

Ovocné bez ovoce

Co se vlastně nachází v sirupech, kde chybí ovoce? Jde o slazenou obarvenou vodu s aromaty, někdy také s náhradními sladidly. Podle nápojové vyhlášky musí ovšem ovocný sirup obsahovat minimálně 50 % cukru. Pokud obsahuje méně cukru, jde o nápojový koncentrát. To byl případ čtyř porovnávaných výrobků – Veseta Lesní směs, Tesco Value s příchutí lesních plodů, Caprio Hustý a Hello Lesní jahoda. Tyto „nesirupy“ spotřebitel pozná podle toho, že jsou levnější, řidší a první místo v jejich složení zaujímá voda, nikoli glukózo-fruktózový sirup nebo cukr, a zpravidla v nich chybí ovoce. Na jejich obalu se slovo sirup ani nevyskytuje.

Jak poznat nešizenou šťávu?

Vybírejte sirupy podle seznamu ingrediencí, nikoliv podle lákavých obrázků na přední straně obalu. Mnohé etikety sirupů spotřebitele vyloženě šálí – obaly zobrazují ovoce, které není v úplném souladu se seznamem surovin. Výrobci buď na obrázku nezobrazí některé hojně zastoupené ovoce (jako například jablko nebo hrušku), případně se chlubí lesními plody, aniž by uvnitř byly nějaké k nalezení (Dobrá voda Dobrý sirup Lesní plody, Hello Hustý sirup Lesní směs). Jahodový sirup Yo zase vyobrazuje pouze jahody, ty přitom tvoří jen polovinu ovocného podílu. Srovnání sirupů najdete na webu www.dtest.cz

A už jste četli tohle?  VINAŘI, pozor! Ročník 2019 zdá se být poněkud výjimečný...