GASTRONOMIE ve vesmíru: Jak si OSOLIT špagety ve stavu BEZTÍŽE?

v GASTROLIFESTYLE

Odborníci z NASA říkají, že stravování ve vesmíru připomíná kempování. Jak taková gastronomie vypadá, jaké jídlo letí raketou ve své přirozené formě a které se ukuchtí přímo v kosmu? Astronauti mají svoje fígle i na to, jak si jídlo na místě okořenit, aniž by se sůl nebo pepř dostaly do prostoru. Nahlédněte pod pokličku vysoko nad Zemí…

„Ve vesmírné stanici je samozřejmě k dispozici trouba pro ohřívání potravin na správnou teplotu. Nejsou tam ale žádné chladničky, takže prostorové jídlo musí být skladováno a připraveno správně, aby se zabránilo znehodnocení, zejména při delších misích,“ prozrazuje NASA.

Koření jako kečup, hořčice a majonéza jsou k dispozici. Sůl a pepř odlétají raketou ale pouze v tekuté formě. Je to proto, že astronauti nemohou ve stavu beztíže posypat solí a pepřem své jídlo. Sůl a pepř se jednoduše vznáší. Mohly by tak ucpat vzduchové otvory, kontaminovat zařízení nebo uvíznout v očích, ústech nebo nosu členů posádky.

Dáme kafe?

Dalo by se říct, že astronauti, co se týká jídla, nijak nestrádají. „Jedí tři jídla denně: snídani, oběd a večeři. Odborníci na výživu hlídají, aby jim strava dodávala vyvážený přísun vitamínů a minerálů. Požadavky na kalorie se také řeší. Například malá žena potřebuje jen asi 1 900 kalorií denně, zatímco velký muž asi 3 200 kalorií. Astronaut si může vybrat z mnoha druhů potravin, jako jsou ovoce, ořechy, arašídové máslo, kuře, hovězí maso, mořské plody, bonbóny, sušenky atd. K dispozici jsou i káva, čaj, pomerančový džus, ovocné punče a limonáda. Celkem si může posádka vybrat až ze dvou stovek jídel, a to včetně dezertů.

A už jste četli tohle?  POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE zveřejňuje: Které WEBY s potravinami a doplňky stravy nejsou „cajk“?

Oproti prvním letům v historii tak gastronomie výrazně pokročila. Když se vydala do kosmu například Valentina Těreškovová v roce 1963, její „kuchyně“ spočívala v tubách naplněných rozmixovaným jídlem, třeba houbovou polévkou, ovocným kompotem, kuřetem a zeleninou. To posádka Gemini 3 už si mohla o dva roky později vychutnat i dehydratovanou slaninu, vajíčka nebo pomerančový džus. Český kosmonaut Vladimír Remek už měl loď vybavenou polotovary, které se při reakci s vodou „dovařily“.

Z astronauta zahradníkem

Budoucnost plánuje udělat z astronautů také úspěšné zahrádkáře. Vzhledem k plánům docestovat na Mars, kdy cesta potrvá několik let, bude nutné pěstovat si plodiny přímo v raketoplánu. Také to se v současnosti zkoumá na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Vypěstovat a zkonzumovat už se podařilo třeba různé druhy salátů. Vědci z NASA tvrdí, že se dají ve vesmíru nebo na jiné planetě vypěstovat brambory, sladké brambory, pšenice nebo sójové boby.

Foto a zdroj: NASA