HOVĚZÍ kauza hýbe Českem. Jak se vyznat v KUPOVANÉM MASE?

v AKTUÁLNĚ/PROFIZÓNA

Pojem „polské hovězí maso“ zní v posledních týdnech podobně lákavě jako třeba čínský fastfood. Jestli patříte k těm, které kauza kolem nekvalitního masa zasáhla, a přemýšlíte o dráze vegetariána, neházejte flákotu do žita. Ministerstvo zemědělství vydalo návod, co hledat na etiketách v obchodech a jak si ověřit původ hovězího na trhu v Česku.

Dvě kauzy problémového hovězího masa rozhýbaly zdejší trh i sousední Polsko, probraly odpovídající instituce k činnosti a s radami, jak dobře nakoupit a co si hlídat, se roztrhl pytel. My jsme sáhli do pytlíku Ministerstva zemědělství ČR, které radí pomocí webu Bezpecnostpotravin.cz.

Jak si ověřit původ hovězího masa, které pochází ze zvířat v Česku chovaných, vykrmovaných i poražených? „Podle ušního čísla zvířete z povinné ústřední evidence hospodářských zvířat, které musí být uvedeno na balíčku masa či v prostorách prodejny, lze v této aplikaci zjistit datum narození a porážky zvířete, jeho pohlaví a plemennou příslušnost. Tyto údaje, spolu s dalšími informacemi, jsou do určité míry potvrzením potravinové bezpečnosti a kvality Vámi zakoupeného hovězího masa,“ píše portál a nabízí aplikaci zde.

A víte, co všechno má obsahovat etiketa v obchoďáku na prodávaném mase, co ony informace znamenají a na co si dát pozor? Odpovědi najdete tady.