MODERÁTORKA Lucie Křížková: V KONDICI ji drží GASTRO rituál

v GASTROLIFESTYLE

Myslíte si, že modelky zobou jen listy salátu a sem tam rajče? O Lucii Křížkové to rozhodně neplatí. Ráda si totiž pochutnává na ovocných kynutých knedlících, svíčkové, tatarském bifteku s topinkami a pivkem… Jak to teda dělá, že má pořád sexy křivky? Každé ráno aplikuje stejný rituál…

Královna krásy ČR 2003, modelka a televizní moderátorka Lucie Křížková rozhodně nejí jako vrabec. Finta je prý spíš v tom, že se stravuje pravidelně a dává přednost potravinám, které lahodí jejímu zažívání. Podle ní je totiž právě zdravé trávení tou nejlepší cestou k ideální váze.

„Nejsem striktní bio žena a nic extrémně nepřeháním. Líbí se mi teorie, že můžeme sníst téměř cokoli, záleží pouze na množství.  U nás v lednici najdete i párky, jiné uzeniny, děti milují hranolky a občas si pochutnají i na sladkostech… Jsem ale moc ráda, že ani jeden z nich nebojkotuje ovoce a zeleninu a budu ještě radši, až začnou víc přijímat i jiná jídla než jejich oblíbená, která mohou točit pořád dokola (těstoviny s pestem, maso s omáčkou a rýží, vývar s nudlemi…). Často vařím dvě jídla, protože chci sobě i manželovi dopřát rozmanitější výběr. Obecně vařím lehčí a hlavně nenáročná jídla. S malými dětmi není na dlouhé vyvařování čas. Kachnu s knedlíkem si užiji na obědě u babičky,“ popisuje moderátorka.

A už jste četli tohle?  Zeměpis pogurmánsku: Znáte českou VESNICI, kde bydlí jen VÍNO?

Speciální rituál

Lucie má několik zvyků, které ji drží ve formě. „Hned po probuzení vypiji dvě sklenice teplé vody. Teplá voda nezpůsobí organizmu teplotní šok, jako je tomu u vody studené. Teplou vodu preferuji i přes den. Stimuluje trávicí proces a urychluje vyplavování jedů z těla. A pokud si do ní přidáte pár kapek citronu, pak takový nápoj přispívá i k očistě jater. A když se bavíme o zdravém zažívání, tak teplá voda s citronem podporuje i tvorbu žlučových a žaludečních šťáv, což je pro zdravé zažívání nezbytné,“ prozradila moderátorka.

Kalorické versus zdravé

Jako malá holka měla nejraději kynuté ovocné knedlíky a poctivou svíčkovou.  „A drží se mě to dodnes. Aktuálně bych k výčtu přidala ještě tatarský biftek s topinkami a pivem,“ připomíná Lucka s tím, že její rodinku ovšem nejvíc potěší ovoce a zelenina.

„U nás je vždy největší euforie z melounu, borůvek či malin. V létě jedeme tyhle potraviny ve velkém. Syn navíc zbožňuje okurky a rajčata. Moje babička je nadšená, že jdou v létě její plody zahrady na odbyt,“ doplňuje moderátorka. S manželem prý momentálně „ujíždějí“ na avokádu. „Máme ho rádi jen tak na pečivu, s pepřem a rajčaty. Často ho přidávám také do salátu (mix salátu s mangem, avokádem a medovo-balzamikovou omáčkou), stačí zapojit fantazii a dobrota je na světě,“ upřesňuje Lucie.

A už jste četli tohle?  Alchymie USPOŘÁDÁNÍ KUCHYNĚ? Může to být nebe i peklo. Tohle radí ARCHITEKTKA…

Špagety s avokádovým pestem podle Lucie

Suroviny: Balíček špaget, 2 zralá avokáda, 10 lžic olivového oleje, citronová šťáva, stroužek česneku, sůl dle chuti, hrst čerstvé bazalky.

Jak na to? Špagety uvaříme, scedíme. Avokáda rozmixujeme, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a dle chuti osolíme. Avokádové pesto promícháme se špagetami a dozdobíme natrhanou bazalkou.