TIPY PRO DIETÁŘE: Upečte si ZDRAVĚJŠÍ vánoční cukroví

v RECEPTY

Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, pokud si však letos chcete hřešit bez výčitek a obav o svou figuru a zdraví, dejte letos přednost zdravější variantě cukroví. Připravili jsme pro vás pár osvědčených receptů, které jsou nejen velmi chutné, ale v porovnání s klasickým cukrovím i výživově hodnotnější.

K tomu, abyste měli jistotu, že bude vaše cukroví zdravější, je zapotřebí jen jediná věc  – pracovat s těmi nejlepšími surovinami. Zapomeňte proto na přehnaně sladké a tučné chutě a začněte objevovat kouzlo těch přirozených. K pečení používejte celozrnnou mouku, která obsahuje cennou vlákninu, vitamíny B, D, E, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Cukroví neplňte tučnými krémy a nepoužívejte nic s obsahem barviv a konzervantů. Používejte pouze kvalitní máslo či tuky. Vajíčka sežeňte z domácího chovu. „Kromě celozrnné mouky se k pečení zdravějšího cukroví hodí i ovesné vločky. Bát se nemusíte ani oříšků, sušeného či lyofilizovaného ovoce nebo vysokoprocentní čokolády,“ říká Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.

Zajímavost: Nejste zvyklí na pečení z celozrnné mouky? Celozrnná mouka se oproti té bílé více drolí a odlišná je i chuť hotového pokrmu. Při prvních pokusech proto dejte například dvě třetiny mouky bílé a jednu celozrnné. Poměr si upravte podle sebe.

A už jste četli tohle?  Vychytávky z čaje: Zelené hříchy, které tělo ocení. Netušíte, jak jsou lahodné!

Čím cukroví osladit?

Cukr je spojován s řadou zdravotních potíží včetně obezity. Jeho škodlivostí se zabývá celá řada odborníků, mnohdy však zapomínají na důležitou informaci. Lidské tělo se bez cukru neobejde. Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Sám o sobě tedy není špatný, jde pouze o to, abychom to s jeho denní konzumací nepřeháněli. Při pečení navíc můžete použít alternativní sladidla, ideálně v přírodní podobě.

„Cukroví můžete osladit medem nebo použít k oslazení datle, které mají oproti bílému cukru přidanou hodnotu v podobě vitamínů a minerálních látek. Podobnou službu udělají třeba i sušené švestky nebo meruňky, které jsou použité v receptu na marokánky,“ dává svoje tipy specialistka na výživu a dodává, že mnohdy stačí množství sladidel v receptech pouze omezit. Seznamte se se třemi recepty, se kterými se o svou figuru a zdraví nemusíte strachovat.

 

Vánoční marokánky polité čokoládou

Ingredience: 120 g jemných ovesných vloček, 200 ml mléka, 40 g másla, 100 g medu, 50 g sušených švestek, 50 g sušených meruněk, 20 g sušených datlí, 30 g mandlí, 20 g lískových oříšků, vysokoprocentní čokoláda

A už jste četli tohle?  Vymřou vesnické hospody? Prazdroj se snaží pomoci s jejich záchranou

Postup: Nejprve si na pánvi rozpusťte mléko, máslo a med. Na druhé pánvi orestujte nasucho vločky společně s nasekanými oříšky. Nakrájejte na malé kousky švestky, datle a meruňky a přidejte je k tekuté směsi na pánvi. Vše důkladně promíchejte. Nyní přidejte vločky s oříšky. Znovu promíchejte a odstavte. Nechte 5 minut vychladnout. Pak začněte tvořit marokánky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 170 stupních asi 20 minut. Než se marokánky upečou, rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu, kterou pak jednotlivé marokánky polijete. Nakonec nechte vychladnout.

 

Nepečené marcipánové kuličky

Ingredience: 180 g neloupaných mandlí, mletá vanilka, 60 g medu

Postup: Mandle opražte na pánvi nasucho. Poté je rozmixujte ve výkonném mixéru. Vmíchejte mletou vanilku podle chuti a med. Dobře prohněťte v ruce a udělejte kuličky. Uchovávejte v lednici či na jiném chladném místě. Kuličky můžete i zamrazit.

 

Kokosky ze špaldové celozrnné mouky

Ingredience: 180–200 g kokosu, 1 lžíce celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce kokosového mléka, 2 lžíce mléka, 2–4 lžíce agáve sirupu dle chuti, ½ čajové lžičky vanilkového extraktu

A už jste četli tohle?  10 POTRAVIN, kterými KUCHAŘI naše POVADLÁ TĚLA vzpruží a nadopují

Postup: Všechny ingredience pečlivě smíchejte. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které bude potřeba uhladit a vložit na přibližně 3 minuty do mikrovlnné trouby. Jakmile se směs trochu vysuší, můžete začít kokosové těsto lžičkou klást na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 až 170 stupních asi 15 minut. Kokosky by měly mít lehce hnědou barvu. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout.

 

Zajímavost: Věděli jste, že špaldová mouka přidává pokrmům příjemnou a lehce oříškovou chuť? „Špaldovou moukou můžete nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu, přičemž její nespornou výhodou je, že špalda obsahuje více vitamínů a minerálních látek než klasická mouka. Je i lehce stravitelná,“ tvrdí Michaela Ryglová.

Zdroj: Bonavita