Zkusili jsme BOŽÍ MLS (skoro) bez hříchu. Nechte se INSPIROVAT…

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Jaro je tady, léto začne brzy a plavková sezóna nás děsí jako každý rok. Mlsná ale útočit nepřestává, tak jsme vyzkoušeli recepty dezertů, které jsou k našemu tělu milosrdné. Pro výrobu dezertů brownies, cheesecake nebo čokoládový dort jsme vyzkoušeli produkty z Biopekárny Zemanka. V jejích lahůdkách totiž nenajdete ztužené umělé tuky, bílý rafinovaný cukr, konzervanty, umělá barviva ani aromata. Vyrábí se z kvalitních surovin z kontrolovaného ekologického zemědělství.

 

Čokoládový dortík

Budete potřebovat:

Na korpus: 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy

Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta nic nezkazí

Jak na to:

Troubu předehřejte na 140 °C. Dortovou formu vymažte.

Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkejte do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečte 35 až 40 minut do zlatova. Mezitím si připravte náplň. Smetanu dejte do hrnce a zahřejte (nesmí se vařit), přidejte čokoládu, nechte rozpustit a neustále míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Zašlehejte do ní žloutky a vylijte na vychladlý korpus. Nechejte přes noc v ledničce ztuhnout. Nakonec dort ozdobte sušenkami.

A už jste četli tohle?  Těchto 5 druhů zeleniny umí zatočit s váhou

Brownies s ořechy a sušenkami

Budete potřebovat:

60 ml kokosového oleje, 230 g kvalitní čokolády (min 50 % kakaa), 150 g kokosového cukru, 2 vejce, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 1 balení bio čoko-kokosek od Zemanky, 50 g pekanových ořechů, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

Jak na to:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vyložte si formu (cca 20x20cm) pečicím papírem. Čtvercovou formu můžete nahradit i formou kulatou. Pečicí papír posprejujte či potřete olejem, ať se brownies nepřilepí. Připravte si vodní lázeň, tedy na hrnec s horkou vodou postavte mísu nebo menší hrnec. Do této mísy dejte kokosový olej, čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Odstavte mísu a přidejte cukr, začněte šlehat metličkou a postupně přidejte vejce. Všechen cukr se musí rozpustit a hmota by měla být hladká a lesklá. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a šlehejte, dokud nebude směs hladká. Na úplný konec přidejte polovinu rozdrobených sušenek, stačí je nalámat na poloviny, ať zůstanou vidět, a lehce promíchejte. Těsto přesuňte do připravené formy, posypte ořechy a zbylými sušenkami. Pečte v troubě přibližně 30 minut. Těsto by po upečení mělo být stále lepivé. Po vytažení nechte vychladnout a podávejte.

A už jste četli tohle?  Léto je pryč, ale… PODZIMNÍ náladu vyřeší TOHLE JÍDLO

Cheesecake

Budete potřebovat:

3 balení sušenek od Zemanky, 50 g másla, 600 g mascarpone, 500 g zakysané smetany, 2 vejce, hnědý cukr dle chuti, ½ limety

Jak na to:

Sušenky nasypte do mixeru a rozsekejte najemno. Pak přidejte změklé máslo a nechte v mixeru spojit. Hmotu vysypte do dortové formy. Upěchujte sypkou směs na dno. Dejte do lednice odpočinout. Tvaroh, 250 g zakysané smetany, vejce, cukr a šťávu z citronu smíchejte dohromady a nalijte do formy na upěchované těsto. Dejte do předehřáté trouby na 175 °C a pečte cca hodinu až hodinu a půl. Na studený dort rozprostřete 250 g zakysané smetany a posype kakaem. Dort můžete ozdobit sušenkami, které jste dali do těsta nebo čerstvým ovocem (dle chuti).

 

Proč Biopekárna Zemanka?

Firma byla založena v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve Středních Čechách s vizí obohatit český a zahraniční trh o produkty, které budou vyráběny poctivě a z ingrediencí té nejvyšší kvality. Všechny produkty vznikaly z originálních rodinných receptur, ve kterých rozpoznáte 40 let praxe a lásku k profesi paní Věry Zemanové. Ta také stále zůstává duší celé biopekárny. Ročně se zde vyrobí přes 180 tun pečiva a produkty se vyvážejí do 11 zemí v Evropě (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rakousko, Německo, Bulharsko, Finsko, Dánsko, Itálie, Belgie a Lucembursko).

A už jste četli tohle?  Kytky jako bojovník snižují riziko rakoviny

Podnik  je držitelem mezinárodního certifikátu IFS (International Food Standard), veganské licence od společnosti The Vegan Society, bezlepkové licence od Sdružení celiaků České republiky a Fairtradové licence programu kakao. V provozovně jsou také uplatňována pravidla ekologicky šetrného provozu. K úklidu jsou používány pouze ekologické čisticí prostředky, zejména s bio složkami, recyklované kartony a papíry a energie pochází pouze z obnovitelných zdrojů společnosti Nano Energies. A nám se zkrátka líbí.