Zkusili jsme BOŽÍ MLS (skoro) bez hříchu. Nechte se INSPIROVAT…

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Jaro je tady, léto začne brzy a plavková sezóna nás děsí jako každý rok. Mlsná ale útočit nepřestává, tak jsme vyzkoušeli recepty dezertů, které jsou k našemu tělu milosrdné. Pro výrobu dezertů brownies, cheesecake nebo čokoládový dort jsme vyzkoušeli produkty z Biopekárny Zemanka. V jejích lahůdkách totiž nenajdete ztužené umělé tuky, bílý rafinovaný cukr, konzervanty, umělá barviva ani aromata. Vyrábí se z kvalitních surovin z kontrolovaného ekologického zemědělství.

 

Čokoládový dortík

Budete potřebovat:

Na korpus: 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy

Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta nic nezkazí

Jak na to:

Troubu předehřejte na 140 °C. Dortovou formu vymažte.

Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkejte do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečte 35 až 40 minut do zlatova. Mezitím si připravte náplň. Smetanu dejte do hrnce a zahřejte (nesmí se vařit), přidejte čokoládu, nechte rozpustit a neustále míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Zašlehejte do ní žloutky a vylijte na vychladlý korpus. Nechejte přes noc v ledničce ztuhnout. Nakonec dort ozdobte sušenkami.

A už jste četli tohle?  Proč LEPEK trápí čím dál víc lidí? Stopne alergie doba BEZLEPKOVÁ?

Brownies s ořechy a sušenkami

Budete potřebovat:

60 ml kokosového oleje, 230 g kvalitní čokolády (min 50 % kakaa), 150 g kokosového cukru, 2 vejce, 30 g celozrnné pšeničné mouky, 1 balení bio čoko-kokosek od Zemanky, 50 g pekanových ořechů, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

Jak na to:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vyložte si formu (cca 20x20cm) pečicím papírem. Čtvercovou formu můžete nahradit i formou kulatou. Pečicí papír posprejujte či potřete olejem, ať se brownies nepřilepí. Připravte si vodní lázeň, tedy na hrnec s horkou vodou postavte mísu nebo menší hrnec. Do této mísy dejte kokosový olej, čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Odstavte mísu a přidejte cukr, začněte šlehat metličkou a postupně přidejte vejce. Všechen cukr se musí rozpustit a hmota by měla být hladká a lesklá. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a šlehejte, dokud nebude směs hladká. Na úplný konec přidejte polovinu rozdrobených sušenek, stačí je nalámat na poloviny, ať zůstanou vidět, a lehce promíchejte. Těsto přesuňte do připravené formy, posypte ořechy a zbylými sušenkami. Pečte v troubě přibližně 30 minut. Těsto by po upečení mělo být stále lepivé. Po vytažení nechte vychladnout a podávejte.

A už jste četli tohle?  To je hnus, velebnosti! Každá šestá RESTAURACE kuchtí na PŘEPÁLENÉM fritovacím oleji

Cheesecake

Budete potřebovat:

3 balení sušenek od Zemanky, 50 g másla, 600 g mascarpone, 500 g zakysané smetany, 2 vejce, hnědý cukr dle chuti, ½ limety

Jak na to:

Sušenky nasypte do mixeru a rozsekejte najemno. Pak přidejte změklé máslo a nechte v mixeru spojit. Hmotu vysypte do dortové formy. Upěchujte sypkou směs na dno. Dejte do lednice odpočinout. Tvaroh, 250 g zakysané smetany, vejce, cukr a šťávu z citronu smíchejte dohromady a nalijte do formy na upěchované těsto. Dejte do předehřáté trouby na 175 °C a pečte cca hodinu až hodinu a půl. Na studený dort rozprostřete 250 g zakysané smetany a posype kakaem. Dort můžete ozdobit sušenkami, které jste dali do těsta nebo čerstvým ovocem (dle chuti).

 

Proč Biopekárna Zemanka?

Firma byla založena v roce 2006 v malé obci Oříkov u Sedlčan ve Středních Čechách s vizí obohatit český a zahraniční trh o produkty, které budou vyráběny poctivě a z ingrediencí té nejvyšší kvality. Všechny produkty vznikaly z originálních rodinných receptur, ve kterých rozpoznáte 40 let praxe a lásku k profesi paní Věry Zemanové. Ta také stále zůstává duší celé biopekárny. Ročně se zde vyrobí přes 180 tun pečiva a produkty se vyvážejí do 11 zemí v Evropě (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rakousko, Německo, Bulharsko, Finsko, Dánsko, Itálie, Belgie a Lucembursko).

A už jste četli tohle?  Co dělá v těle rozpustná a co nerozpustná VLÁKNINA. A vůbec – proč ji POTŘEBUJEME jíst?

Podnik  je držitelem mezinárodního certifikátu IFS (International Food Standard), veganské licence od společnosti The Vegan Society, bezlepkové licence od Sdružení celiaků České republiky a Fairtradové licence programu kakao. V provozovně jsou také uplatňována pravidla ekologicky šetrného provozu. K úklidu jsou používány pouze ekologické čisticí prostředky, zejména s bio složkami, recyklované kartony a papíry a energie pochází pouze z obnovitelných zdrojů společnosti Nano Energies. A nám se zkrátka líbí.