Alchymie kombinace JÍDLA a LÉKŮ? Takhle mohou POMOCT i uškodit

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE

Kolikrát nám ušima za život prolétly rady doktorů ála tohle jez na lačno, tohle zapij vodou, na tento lék žádné pivo a podobně… Upřímně, kombinace léků s jídlem může být skvělou vzájemnou pomocí, ale také pořádným průšvihem. Podívejte se na základní pravidla, jak držet léky a jídlo ve vlastním těle v míru.

Lékové interakce s potravou se dají rozdělit na několik druhů. Mezi farmaceutické interakce patří ty, kdy se léčivo v kontaktu s danou potravinou či nápojem vysráží do nevstřebatelného komplexu a tím ztratí účinek. „Například běžný černý čaj obsahuje velké množství tříslovin, které mohou vytvořit tzv. cheláty s léky iontového charakteru, a snížit tak vstřebávání a účinek některých látek, například u léků na štítnou žlázu,“ říká Petra Horváthová z lékárny Benu.

Jak je to se zapíjením antibiotik mlékem? „Pokud jde o antibiotika s účinnou látkou doxycyklin, je to opravdu tak.  Mléko totiž snižuje jeho účinnost. Stejný dopad má železo a vápník v potravinách na antibiotika na bázi ofloxcinu, klaritromycinu, ciprofloxacinu a opět doxycyklinu. Vápník má rovněž snižující účinek na léky na štítnou žlázu, stejně jako čaj,“ doplňuje magistra.

Zatopit nám můžou i doplňky stravy!

Účinky všech léčiv snižují i doplňky stravy a takzvané super potraviny napomáhající detoxikaci organismu. „Jedná se třeba o Psyllium, Chia semínka, Enterosgel nebo černé uhlí. Tyto produkty mají vysoký absorpční potenciál, léčivo na sebe navážou a vyloučí ho z organismu, aniž by se mohlo vstřebat. Pak se nemusí účinek vůbec dostavit,“ upřesňuje lékárnice s tím, že Psyllium je v tomto obzvlášť efektivní. Váže na sebe i velkou dávku cukrů, což může vést u pacientů léčených léky na vysoký cukr až k nežádoucímu poklesu hladiny cukru. Také na sebe velmi dobře váže např. lithium (antidepresivum) a karbamazepin (antiepileptikum), které pak nemají žádoucí efekt.

A už jste četli tohle?  Léto je pryč, ale… PODZIMNÍ náladu vyřeší TOHLE JÍDLO

Kombinace s nebezpečím

Dalším druhem lékové interakce je farmakodynamická, která vede k zesilování či snižování až zamezení účinku léku. Zesilující efekt mají například diuretika ve spojení s petrželí, kdy nutí ke zvýšenému močení a ztrátě tekutin. „Pokud berete diazepam a uděláte si odvar z kozlíku lékařského, zesílíte účinky tohoto sedativa, což může být velmi nebezpečné. Stejně tak při společném užívání warfarinu a oblíbené ginkgo biloby stoupá riziko zvýšeného krvácení,“ upřesňuje lékárnice.

U zmíněného warfarinu se ovšem můžete dočkat i sníženého účinku. Stačí si k němu na talíř naložit brukvovitou zeleninu. „Kapusta, špenát, brokolice, zelný salát obsahují vitamin K, přičemž úkolem warfarinu je právě blokace tohoto vitaminu, aby se snížila srážlivost krve. Obrazně řečeno touto kombinací přiléváte olej do ohně,“ potvrzuje magistra. Nedoporučuje se ani kombinace léků na kašel (kodeinu) s břečťanovým sirupem, kyselina listová zase snižuje účinek některých cytostatik.

Co nesnáší grep a bylinky?

To, čím léky zajíte nebo zapijete, má vliv i na jejich přeměnu nebo naopak vyloučení z těla. V tomto případě hrají hlavní roli enzymy. Jestliže nějaká potravina enzymy zpomaluje, může to vést k zadržení léčiv v těle, lék se vylučuje zpomaleně, kumuluje se a zvyšuje se jeho léčebný i nežádoucí účinek, a to až do nebezpečné toxicity.

A už jste četli tohle?  SVATOMARTINSKÉ 2020: Nejlepší mladá vína přichází na trh. Jaká budou?

Příkladem mohou být citrusy (hlavně grep a pomelo – čím větší citrusový plod, tím hůře), které zvyšují nežádoucí účinek léků na cholesterol nebo na srdeční arytmii. Podobný účinek má i zázvor nebo granátové jablko.

„Oblíbený ostropestřec, který používáme na péči o naše játra, dokáže negativně ovlivňovat účinky již zmiňovaného warfarinu, antibiotika metronidazolu nebo léků na vysoký krevní tlak. Klanopraška čínská zvyšuje koncentraci některých léků v organismu. Nečekaný problém vám mohou způsobit i jablka, která přispívají ke kumulaci léků v organismu,“ vyjmenovává lékárnice. Proto je podle ní vhodné zapíjet léky čistou vodou, ne jablečnými a grepovými džusy nebo čajem.

Co naopak enzymy „nakopne“ a způsobí rychlé vyloučení léčiv z těla? Tak například třezalka, která negativně ovlivňuje řadu antimykotik, antikoncepcí, antidepresiv. Podobné účinky (v menší míře) mají například rakytník nebo echinacea. Všechny způsobují snížení až vymizení efektu léků. Účinek celé řady léků snižuje i sója, stejně jako kurkuma, která může mj. způsobit selhání určitých typů antibiotik a dalších léčiv.

I tihle škodí!

Jak je vidět, snaha podpořit léčbu pomocí jinak velmi prospěšného ovoce nebo bylinek se ne vždy vyplácí, a to uvedený výčet není ani zdaleka úplný. Je potřeba také brát v potaz další problémové skupiny léků a potravin. Sem patří např. antacida (léky na překyselení žaludku), minerály – vápník, hořčík, železo, zinek, draslík; mléko a mléčné výrobky, černý čaj a černé uhlí, které snižují vstřebání jiných léků, zejména pak antibiotik.

A už jste četli tohle?  Milovníci plzeňského piva, seznamte se. Tohle je nový MISTR VÝČEPNÍ!

Také léky doplňující hormony štítné žlázy by měly mít odstup od jídla aspoň ½ hodiny a zapíjet se jen vodou. Užíváte-li nějaké léky, vždy je dobré zjistit, zda neinteragují s grepem či třezalkou, které patří mezi nejčastěji se objevující interakce. Spoustu interakcí mají léky psychiatrické, imunosupresivní, antibiotika, léky na srdeční arytmie a cholesterol.

 A tady ještě rada, jak se v tom všem vyznat…

U každého konkrétního léku, který berete, se zajímejte nejen o interakce s jinými léky, ale právě i s potravinami a doplňky stravy. „Do našich lékáren se můžete přijít poradit kdykoliv i bez toho, že byste zrovna nějaký lék vyzvedávali na předpis nebo kupovali. O radu s nežádoucími interakcemi léků a potravin si také můžete zatelefonovat. Je určitě lepší se dopředu zeptat, než pak řešit zdravotní následky nevhodných kombinací,“ doporučuje magistra Horváthová.