Bylinková MAGIE: Co je dobré mít V KUCHYNI vždy po ruce?

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Květináčová éra bylin stále trvá. Parapety se prohýbají, jídlo se zelená. Kdo chce udělat dojem trendy pokrmem, měl by znát druhy bylinek, bez kterých se prakticky neobejde. Nemusíte být kovaní zahradníci ani kuchaři, ale obohatit svoji flóru o tyto rostlinky je poloviční výhra. Co by kuchařům nemělo chybět?

 

Trendy bazalka

Patří totiž mezi nejpoužívanější nejen ve Středomoří. Bazalka je skvělým dochucovadlem pro saláty, těstoviny, ale užijete ji také při nakládání mas nebo na ochucení nápojů. Pokud se vám podaří bazalku vypěstovat doma a máte jí přebytek, nebojte se pustit do výroby pesta. To totiž nejen udrží intenzitu chuti bylinky, ale je rychlým pomocníkem při přípravě jednoduchých a chutných jídel. Stačí rozmixované lístky smíchat s troškou česneku, olivového oleje a oříšků, případně přidat parmezán a je hotovo.

Pokud chcete bazalku vychutnávat celoročně, stačí nakrájet její lístky najemno, nasypat je do formy na led a zalít olivovým olejem. Poté dát formu do mrazáku a kdykoliv potřebujete chutný bujón, stačí vyloupnout jeden díl a přidat do připravovaného jídla. A zkuste si ve slunečném dni hodit pár lístků s ledem do karafy s vodou…

A už jste četli tohle?  Tipy jak nakopnout tělo pomocí CHILLI

Oregano svědčí tělu

Italové velmi dobře vědí, proč právě z této rostlinky udělali základ svého stravování. Oregano neboli dobromysl obecná totiž má nejen skvělé chuťové vlastnosti, ale také dobrý vliv na organismus. Hodí se do každých těstovin, na pizzu ale i na ryby. Navíc se dá úspěšně pěstovat i doma. Potřebuje rozpálené místo v zahradě a sbírá se krátce před polednem, kdy je jeho chuť nejintenzivnější.

Například horký bramborový salát s oreganem připravíte tak, že uvaříte brambory ve slupce, oloupete, nakrájíte na plátky a vložíte do mísy. Přidáte plátky červené cibule, olivy, oregano, sůl a balsamikový ocet. Řádně promíchejte a zasypte hoblinami parmazánu. Servírujte ještě teplé.

S rozmarýnem střídmě

Jeho aroma bývá nezaměnitelné a velmi intenzivní. Kdo poznal vyváženou chuť rozmarýnu v pokrmu, pravděpodobně ji nikdy s ničím nezamění. Tato bylinka se v posledních letech dostala na výsluní především v grilovací sekci. Hodí se totiž skvěle na přípravu ryb, zeleniny, mas – a to i včetně zvěřiny. Pozor ale s množstvím rozmarýnu, pokud to kuchařka „přepískne“, intenzita chuti této bylinky bude nepoživatelná.

A už jste četli tohle?  TESTOVAČKA „ruské“ zmrzky. Au, tohle její žrouty NEPOTĚŠÍ…

Vyzkoušejte kombinaci rozmarýnu a medu při výrobě domácího másla. Stačí vám půl kostky změklého másla, jedna lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu a jedna lžička medu. Tohle všechno smíchejte, dle chuti přidejte sůl a nechte stuhnout. Servírujte s čerstvým pečivem jako dokonalý předkrm.

Šalvěj v knedlíku i čaji

Komu doma roste šalvěj, má nejen skvělého pomocníka v kuchyni, ale i lékárníka. Například šalvějový čaj totiž skvěle působí proti stresu a pracovnímu přetížení, má blahodárné účinky na krevní oběh i nervovou soustavu. A co se týká využití v kuchyni, šalvěj si vybojovala významné postavení u kuchařů jako dochucovadlo při přípravě telecího a vepřového masa, ale i různých nádivek a omáček.

Pokud si rádi připravujete domácí knedlíky, nebojte se vyzkoušet variantu se špenátem a šalvějí. Stačí smíchat špenát, tvaroh, mouku, vejce, špetku muškátového ořechu, sůl a parmezán. Poté, co vypracujete těsto a uvaříte knedlíčky ve vodě, rozpalte na pánvi máslo a šalvějové lístky a knedlíky na nich lehce osmažte.

Medvědí česnek nejen pro znalce

Poslední roky je tato divoká bylinka v Česku na vzestupu. Její kombinace chuti česneku a pažitky učarovala nejen alternativcům, ale i běžným milovníkům dobrého a zdravého jídla. Má totiž hned několik výhod – roste volně v lese a ve velkém množství, nezpůsobuje tradiční česnekový zápach z úst, obsahuje mnoho léčivých látek. Jedinou nevýhodou je, že se objevuje převážně v lužních lesích pouze na jaře zhruba od března do konce května v závislosti na nadmořské výšce.

A už jste četli tohle?  MODERÁTORKA Lucie Křížková: V KONDICI ji drží GASTRO rituál

Jak ale zachovat v kuchyni medvědí česnek po celý rok? Část listů můžete na krátký čas zamrazit, jiné nakrájejte do forem na led, zalijte olivovým olejem a zamrazte. Můžete použít jako bujón. Nejlepší je ale pro dlouhodobé užití vyrobit pesto – s oříšky, sýrem nebo obyčejným česnekem. Vše chutná skvěle.

Dopřejte si pomazánku z této bylinky. Stačí k tomu rozmíchat tvaroh, přidat nakrájený medvěďák, osolit, opepřit a je hotovo. Skvěle chutná také v kombinaci se sardinkami.